Професия аниматор

Да бъдеш създател на Анимация

В България словосъчетанието „професия аниматор” се свързва най-вече с туристическия бранш. Ако потърсите в интернет пространството информация за тази професия ще попаднете на следното пояснение: „Посреща и придружава туристи и туристически групи, грижи се за тяхното настаняване и програма, осигурява им развлечения. Изнася познавателни лекции и беседи във връзка с посещаваните туристически обекти.”

Тук обаче изобщо няма да си говорим за тази туристическа професия, а за професията на аниматора, който създава компютърно генерирани анимации.

Какво прави аниматорът?

Аниматорите са онези прекрасни хора, които създават чудесните анимации, на които се наслаждаваме ежедневно. Професията не е много популярна у нас и изисква специфични знания и умения, но най-общо казано аниматорът произвежда множество изображения, наречени рамки, които, когато са в последователност заедно създават илюзия за движение, известно като анимация. Изображенията могат да бъдат съставени от цифрови или ръчно рисувани картини, модели или кукли.
Аниматорите създават също и компютърно генерирани анимационни функции, които вграждат в игралните филми (за създаване на специални ефекти или анимационен филм сам по себе си). Те работят в телевизията, в онлайн видео индустрията, както и в игралната индустрия. Изисква се специално майсторство и много часове пред компютъра, за да станете професионалист в тази област. Ако имате артистични способности ще ви бъдат от много голяма полза в тази професия, но трябва да бъдете и много добре образовани технически по отношение на разнообразните софтуерни продукти, които се използват в тази индустрия.

Да бъдеш аниматор

Не е никак лесно. Професията на аниматора е много отговорна и специфична. Аниматорите са хората, които създават нови герои и персонажи, които създават нови виртуални светове, креативни рекламни видеа, корпоративни видеа и какви ли още не продукции. Отговорностите на аниматора не включват само рисуване на изображения върху бялата дъска или на компютъра. Те също трябва да са генератори на идеи, да умеят да изграждат модели, да поддържат контакти с клиентите, за да пресъздадат техните идеи по най-вълнуващия начин, да умеят да изобразят сценарий и разказ, да могат да работят с голям екип и още много разнообразни умения.

Компютърния аниматор умее с виртуозна прецизност да използва разнообразни софтуерни продукти, с които създава изключителни анимации за проектите, по които работи. Представете си едно изображение, нарисувано на лист хартия, което след това започва да се движи, вменява му се образ, характер, започва да говори, да извършва разнообразни действия, създава се околната среда около него, включват се и други герои, с които комуникира, разказва се история. Това прави аниматорът – от проектирането на образа, през множество процеси и детайлно оформяне, до получаването на завършена история.

Какво включват задачите на професия аниматор

• поддържане на контакт с клиентите и развитието на анимацията по тяхната концепция;
• създаване на storyboard, който включва изобразяване на сценария сцена по сцена и разказване на историята;
• изготвяне на скици и илюстрации;
• проектиране на модели, фонове, герои, предмети и околна среда;
• разработване на времето и ритъма на движенията на обектите в анимацията, като същевременно се следи за спазване на концепцията и аудио записа
• използване на разнообразни специализирани софтуерни продукти за създаване на анимация, проектиране на движения и илюстрация на емоции,
• Изграждане на точни графики, по които се движи анимацията кадър по кадър;
• напасване на диалози и работа с редактори и композитори по създаването на озвучаването на анимационното видео;
• следи строго за спазването на изискванията на клиента;
• работи съвместно с много голям екип, който включва дизайнери, фотографи, маркетингови специалисти, копирайтъри, продуценти, режисьори и много други;

Къде работят аниматорите?

Професия аниматор налага работата да се извършва в офис или в студио за анимация и това е така, защото както видяхте по-горе, аниматорите работят с много голям екип от хора. Все пак немалка част от аниматорите работят на свободна практика от вкъщи или от собствени студиа, оборудвани с необходимата техника. Те създават свои собствени анимирани продукции, които по-късно продават на свои клиенти, работят по зададени от клиенти проекти или оказват необходимата помощ по продуцирането на анимирани видеа.

Какво са образование трябва да имаш, за да станеш аниматор?

Анимацията е силно конкурентна индустрия и въпреки, че тази област е отворена за всички, трябва да притежавате специфични знания и умения, които можете да придобиете в следните специалности:
• анимация;
• изкуство и дизайн;
• Изобразителни изкуства
• компютърно инженерство;
• филми и видео;
• графичен дизайн / илюстрация;
• моделиране и скулптуриране;
• Продуциране и постпродукционни процеси
• мултимедия;
• пространствен дизайн;
• 3D дизайн
• 2D дизайн

Всякакви допълнителни курсове за усвояване на нови знания, техники и инструменти за правене на анимация ще ви бъдат от полза и колкото повече знаете и можете, толкова по-търсени и високоплатени аниматори ще бъдете.

Да се започне работа като аниматор без образование и квалификация е необичайно явление, но не и невъзможно. Изключения могат да се правят за много талантливи кандидати или за тези, които са започнали работа в компания за създаване на анимация, запознати са много добре с процесите и постепенно са усвоили необходимите знания и умения, за да започнат работа като аниматори.

Опитът е най-важен

Професия аниматор е сложна професия, която изисква много знания, опит и работа, за да се докажете. Ако искате да се развивате в тази област трябва да имате предвид жестоката конкуренция. Най-ефективния начин, когато си търсите работа в областта на анимирането е да създадете свое портфолио, с което да демонстрирате своите знания и умения в създаването на анимация пред бъдещите си работодатели. Ще трябва също да докажете своята креативност и готовност да работите в синхрон с голям екип от разнородни специалисти. Ако си мислите, че когато можете да създавате анимирани видеоклипове с безплатни софтуерни продукти сте подходящи да започнете работа като специалист по анимиране, ще трябва да ви разочароваме. Необходимо е да се постараете много повече, да бъдете креативни, позитивни, вдъхновени, отворени към нови идеи и технологии.

Флейм студио се гордее със своя екип от професионални аниматори. С тяхна помощ нашите клиенти реализират уникални анимирани продукции, които се радват на широка популярност в медиите.

}}