Какво е пост продукция?

Правенето на филми може условно да се раздели на три етапа

предварително производство, производство и пост-продукция. В България Флейм студио е специализирана компания, предлагаща най-качествената постпродукция и това се дължи на факта, че работим с най-добрите специалисти в бранша и разполагаме с най-модерния софтуер за обработка на видео и анимационни продукции. Успехът на всяка видео продукция зависи до голяма степен от качествената постпродукция, затова този процес се счита за един от най-важните в изработката на филми, клипове, рекламни клипове, анимация, дигитално композиране и др.

Процесите на предварително производство и производство са сложни и дълги и изскват много висок професионализъм, но постпродукционния процес е този, който всъщност е най-важен и сложен. По време на постпродукцията се получава завършената картина на предварително създадения сценарий, наслагват се звуковите ефекти и диалози, разказва се историята. По време на производството всичко се случва по предварително зададен ред. Актьори, светлини, камери, график на снимките, движения, повторения, дубли.

Самият процес на производството не е достатъчен, за да получите филм, клип или каквато и да било видео продукция. Пост-продукцията е част от процеса на филмиране, видео продукция и фотографска продукция. Част от създаването на филмов материал, телевизионни и радио програми, реклами, аудио записи, фотографии и дигитални продукти. Постпродукцията е последната фаза на продукционния процес, който е последствие от заснемането и записа на всяка продукция.

Какво е пост продукция?

Постпродукцията е множество от оперативни процеси, групирани под това име. В повечето случаи включва монтаж, обработка и звуков дизайн.

Често постродукционната фаза е най-дългата фаза от правенето на филма. Необходимо е да се подредят всички парчета от заснетото с камерата или разработените на компютър анимационни персонажи, за да се получи нещо, което поне да прилича на филм. По време на почти целия процес режисьорът и монтажиста работят заедно, за да се „сглоби” и „оправи” самия филм, така че да се скрият глупавите грешки на режисьора, направени на снимачната площадка.

В самата препродукция и постпродукция може да бъдат имплементирани анимации и визуализации, които да засилят търсения ефект и да придадат необходимата иновативна свежест на проекта. Благодарение на визуализацията клиентът добива представа на много ранен етап как ще изглежда завършеният продукт. По време на процеса се добавят звуковите и визуалните ефекти. Режисьорът съблюдава постпродукционния процес, за да може филмът/видеото максимално да се доближава до поставените от клиента изисквания и да следва сюжетните линии.

Не е чак толкова сложно, колкото изглежда на пръв поглед

Пост-продукцията често е онази част от процеса, която плаши най-много хората. Нормално е да се плашите ако не разбирате нищо от продукционни и постпродукционни процеси. Затова просто се доверете на специалистите от Флейм студио, които ще систематизират постпродукционния процес по вашия проект и ще превърнат вашите разпилени кадри в историята, която искате да разкажете. Всичко, което трябва да знаете за пост-продукция и довършителните работи по вашия филм или видеопродукция са изброените по-долу стъпки на прецеса. Запознайте се с тях, за да придобиете представа през какви етапи и процеси преминава „сглобяването” на вашата видеопродукция.

Етапите на постпродукционния процес

Една от най-отговорните задачи на продуцирането е да помогне за предаването на посланието и настроението на музиката по най-добрия начин. Видеоклиповете, макар и кратки се нуждаят от развитие подобно на драматичните програми и филми. Флейм студио предлага пълния набор от услуги за постпродукция, които включват:

•Видео монтаж
• Качествени подобрения
• Композиционно оформяне
• Обработка и позициониране на обекти, в общата структура на материала
• Текстообработка, запис и пре запис, монтаж на аудио и видео
• Добавяне на визуални ефекти
• Звуков дизайн, Звукови ефекти, ADR, Foley и музика, кулминиращи в процес познат като пре-запис или миксиране, чрез използване на професионално аудио оборудване
• Цветови настройки

Стъпките на постпродукционния процес

Избор на формат за редактиране

Има два начина за правене на пост-продукция. Единия от тях е стария начин или т.нар. филмовово снаждане. Предвид бързите и качествени решения, които предлагат технологиите днес, този формат за редактиране би бил подходящ за използване в много редки случи.
Вторият начин е цифровия. Всичко се прави с помощта на компютри и иновативни софтуерни решения, които позволяват заснетите кадри да се обработят по подходящ начин и се „събере” историята на заснетото.

Избор на редактор

Разбира се, във Flame студио работим с най-добрите професионалисти в областта и ще ви препоръчаме този, който в най-голяма степен ще отговори на вашите изисквания и желания.

Какво точно е редакторът и какво да очакваме от него?

Редакторът е този, който ще прочете сценария и ще редактира кадрите по начин, който в максимална степен да пресъздаде историята и ще остави посланието, което търсите Редакторът получава от вас готовите текст и кадри. Прочитатекста като първи, безпристрастен читател, показва ви слабите му места, предлага преработка на някои пасажи от текста, които можете да приемете, можете да отхвърлите; и така цикълът се повтаря (евентуално), докато текстът придобие вид, който удовлетворява и двама ви. Същото се случва и с кадрите. Той ще ви зададе множество въпроси, които да му дадат ясна представа как точно искате да изглежда крайния резултат и ще ви предложи решения за преработка. Ако останат спорни въпроси относно някакви части от текста или видеото, последното решение остава на автора.

Звуков оператор

Картината без звук е невъзможна в днешно време. Отдавна отминаха времената на нямото кино, но дори и в него има озвучаване. Във Флейм студио работим с най-добрите професионалисти в обастта на звукорежисирането.

ADR

Това означава Автоматична смяна на диалог или иначе казано, актоьрите се събират отново и пресъздават диалозите от видеото, които не се чуват добре или са неясни. Използва се за всички видео продукции, особено когато се прави анимация или звуковите диалози са само от дубльори.

Foley

Т. нар. фоли артисти създават в специално студо различни звукови ефекти, които имат за цел да придадат по-голяма реалистичност на картината. Това може да са звуци от стъпки, по-изразителен смях, звуци на птици и много други.

Купуване на права за използване на музика

Без значение каква музика искате да използвате във вашия филм или видео, трябва да притежавате правата за нейното използване. Независимо от вашия избор, трябва да имате предвид, че в постродукционния процес и бюджет се включва закупуването на правата за използване на музикално съдържание в продукцията. Можете да предпочетете оригинална музика и да наемете музиканти, които да изработят специална музика за продукцията ви.

Повторно записване и миксиране

Понякога в постродукционния процес при монтирането на продукцията е възможно да се наложи презапис на някои сцени, звуци или елементи, за да се получи най-добрия възможен резултат. Миксирането и наслагването на звуците се прави, за да се получи по-дълбочинен звук, който да придаде по-голяма реалистичност на картината.

Технологиите в постпродукцията

Изисква се много творческа работа по време на постпродукционния процес и всеки елемент от него обичайно се прави от специализиран екип. Все пак без иновативните софтуерни продукти, с които Флейм студио работи е трудно да се създаде качествен продукт. Ето защо ние работим с най-модерните програми за обработка, монтаж, качествени подобрения и разнообразни методи в постпродукционния процес.

}}